Nuffnang...

Followers

::Dapur Chugie:

HAK CIPTA TERPELIHARA

- Segalanya tentang makanan-


Thursday, April 29, 2010

Sambal TOKOK


Sambal toko ini adalah versi aku, yang aku belajar dari arwah mak.. buat masa ni tak pernah lagi jumpa kat kedai2 makan atau restoran2 lain..
Jom layan bahan dan cara nak buat. so easy tau!
bahan2..
6 tangkai cili api
10-12 ekor ikan bilis - korang agak2 ler sendiri
2 biji limau kasturi
garam, gula dan pak aji
cara2nye..
cili, dan ikan bilis tu di rebus sekejap.. sampai nampak dia cam masak skit.
dah rebus, keluarkan ikan bilis dan cili tu, tapis air dia.
tumbuk cili api sampai lumat, masukkan garam, gula dan pak aji.
kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk. Tapi jangan sampai lumat k..
lepas tu masukkan lah air perahan limau dan gaul rata..
dah siap!! bleh lah makan dengan nasi panas...

1 comment:

  1. Salam kenal jugak Chugie... Sedap sambal ni kalo xde lauk pedas. Tq for sharing. Dh follow blog Chugie... hehehe... Owh ya...tq for visiting our blog ya...

    ReplyDelete

bestnye...!!